Meteen naar de inhoud

Toen Nico Piek in 2010  het initiatief nam om iets positiefs voor zijn wijk te beginnen kreeg dat veel bijval van de gemeente en de politiek die dit initiatief met o.a. ‘de Vogelaargelden’ van harte steunden. Bewoners van Crooswijk kregen hiermee namelijk een positieve ontmoetingsplaats in een muzikale setting en konden de negatieve spiraal waarin het terecht was gekomen van zich afgooien. Er werd een stichting opgericht en Jazz in Crooswijk ontwikkelde zich jaar in jaar uit tot een organisatie die niet meer weg te denken is uit de wijk.

Het primaire doel van Jazz in Crooswijk is om bewoners uit de wijk Crooswijk en Rotterdammers ook uit andere wijken te laten genieten van een regelmatig concertaanbod op het gebied van Jazz, dat tegelijkertijd toegankelijk, origineel en verrassend is. De naam Jazz in Crooswijk is niet meer lokaal gebonden maar heeft steeds meer Rotterdamse bekendheid en geeft ook de oude Rotterdamse wijk Crooswijk een nieuw cachet. 

Als oudste Jazz podium in Crooswijk vullen wij een leemte door gratis Jazzconcerten te geven die toegankelijk zijn voor jong en oud ongeacht diverse culturele achtergronden. Wij bieden jonge musici een podium met een geïnteresseerd publiek. Het secundaire doel van Jazz in Crooswijk is de leefbaarheid binnen de wijk te doen toenemen, kansen te bieden voor vermaak en ontspanning en evenzeer een ontmoetingspunt te zijn voor Jazzmuziekliefhebbers.

De programmering wordt verzorgd door Nico Piek. Bij de huidige opzet wordt de programmering mede vormgegeven door Jurriaan de Kok.  Bassist Jurriaan is in 2017 afgestudeerd aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. 

Jazz in Crooswijk legt de nadruk op het boeken van (telkens verschillend) jong Rotterdams muziektalent. Deze musici hebben een podium nodig om zich verder te ontwikkelen en zijn vervolgens een uithangbord voor de Rotterdamse jazzmuziek. Wij ervaren, steeds opnieuw, een hoge kwaliteit binnen de optredens van deze jonge musici en voor hen kan dit een opstap zijn naar grotere podia. De focus van de programmering ligt daarom op jonge Jazzmuzikanten uit binnen- en buitenland op zoek naar podiumervaring al dan niet afgestudeerd bij Codarts. Daarnaast programmeert Jazz in Crooswijk  ook met grote regelmaat gerenommeerde Jazzmuzikanten die Jazz in Crooswijk een warm hart toe dragen en vaak al eerder in hun carrière bij Jazz in Crooswijk hun sporen hebben achtergelaten. 

Jazz in Crooswijk programmeert traditiegetrouw jaarlijks 10 jazzconcerten op de laatste zondag van de maand. De concerten zijn gratis, met een eigen bijdrage in de Tropenhelm, omdat het ‘tropentijden zijn voor de kunst’. 

Verbinding met andere organisaties actief op het gebied van Kunst en Cultuur in Kralingen-Crooswijk is belangrijk. Door samen te werken verrijken en versterken we het culturele aanbod en voorkomen we overlappende activiteiten. Wij werken o.a. samen met North Sea Round Town, met de Cultuur Regisseur van Kralingen/Crooswijk, met Speeltuin Vereniging Crooswijk en andere lokale initiatieven.

De organisatie maakt gebruik van gepassioneerde vrijwilligers.Nico Piek, voorzitter van de stichting Live at the Playground, is verantwoordelijk voorde organisatie. Al sinds 2010 organiseert Nico concertenreeksen voor een groeiend publiek. Daarin wordt hij bijgestaan door twee bestuursleden van de stichting en een vijftal trouwe vrijwilligers ondersteunen het bestuur bij de realisatie van de concerten van Jazz in Crooswijk.

Jazz in Crooswijk schrijft meerdere fondsen en subsidiegevers aan om de concerten te kunnen financieren. Daarnaast zijn wij blij met de enorme inzet van onze vrijwilligers (bestuur en vrijwilligers ontvangen géén vergoeding).En zijn wij dankbaar voor het verkrijgen van ondersteuning van een aantal bedrijven in de wijk Crooswijk. Deze ondersteuning vindt plaats door sponsoring of door om-niet bijdragen.